måndag 29 juni 2009

Korv- och baconpaj

Den här pajen kanske låter lite annorlunda, det var nog därför jag fastnade för det när jag hittade ett liknande recept som blev lite omarbetat och resulatet blev inte alls tokigt. T.o.m barnen åt upp sina portioner.

4-6 port

125 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
4-6 kokta potatisar, skivade
1 pkt bacon, tärnat
½ purjolök, strimlat
300 g falukorv, tärnad
curry
2 dl riven ost
4 ägg
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
½-1 msk kycklingfond
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Blanda snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Knaperstek baconet och låt rinna av på papper. Fräs purjolöken och korven i lite smör och krydda med curryn.

Fördela potatisen över den förgräddade pajbottnen. Fördela bacon, purjo- och korvfräset över potatisen. Strö över osten.

Vispa samman äggen med creme fraiche, mjölk, fond, salt och peppar. Häll det över pajen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.

Servera med en god sallad.

Fylld benfri kotlett och Ratatouille

Har man bråttom nån dag ska man kanske inte ge sig på denna rätt för det är lite pyssel och det tar tid i ugnen, men känner man att tiden finns och man vill äta något supergott med det där lilla extra tycker jag verkligen ni ska testa detta, så himla gott!


4-6 pers beroende på storlek på köttet

runt 1 kg benfri kotlett
200 g philadelphia vitlök & örter
4 skivor källarrökt skinka
4 soltorkade tomater i olja, strimlade
flingsalt med chilismak och peppar
grillkrydda
smör till stekning
Ratatouille:
6 schalottenlöker eller 1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivad
1 gul paprika, i tärningar
½ squash, i tärningar
½ aubergine, i tärningar
2 tomater, tärnade
1 burk krossade tomater
salt och peppar
torkad dragon
italiensk salladskrydda
lökpulver
en liten skvätt balsamvinäger

Sätt ugnen på 175°.

Skär bort fett och hinnor från köttet. Skär köttet så du får en stor rektangulär bit. Det får du om du skär nästan helt igenom köttet ungefär 1 cm upp från undersidan, parallellt med skärbrädan. Vik över köttet och skär vidare på delen som är tjockast, nästan helt igenom och vik upp. Beroende på hur tjock biten är kan man skära vidare eller så anser man sig som klar när man har en rektagulär bit som sedan ska gå att rulla ihop som en rulltårta. Svårt att förklara men hoppas ni är med på vad jag menar.



Bred på osten och lägg på skinkskivorna och dom strimlade tomaterna. Salta och peppra. Rulla ihop från kortsidan. Stick i tandpetare så skarven hålls ihop. Krydda köttbiten med grillkrydda runt om och stek i stekpanna runt om så att den får fin färg.

Lägg i en ugnssäker form som det är lite vatten och smör i på botten. Sätt in i mitten av ugnen och stick i en köttermometer i mitten på köttet. Köttet är klart när termometern visar 75°.

Ratatouille: Värm olja i en gryta. Lägg i löken och vitlöken och låt fräsa en stund utan att ta färg. Häll på grönsakerna och dom krossade tomaterna. Låt puttra några minuter. Smaksätt med kryddorna och lite balsamvinäger. Låt småputtra i minst 20 minuter, gärna längre eftersom den bara blir bättre ju längre den får småputtra.

söndag 28 juni 2009

Gräddfilssås med rödlök

Sommarmat är toppen. Snabblagat och enkelt ska det vara för här tryter på både orken och inspirationen i samma takt som värmen stiger.
Idag åt vi mumsiga färskpotatisar som dillkokats, sallad, kallskuret och så en härlig kall gräddfilssås. Denna sås går alldeles utmärkt att även använda som dip till chips eller grönsaker.


2 pers

1 ½-2 dl gräddfil
2 msk rödlök, finhackad
gräslök, hackad
dill, hackad
flingsalt med chilismak
pepparkrydda

Blanda alla ingredienserna i en skål och ställ kallt en stund.

lördag 27 juni 2009

Krämig pastasallad variant 2

Jisses, vad varmt det är, jag klagar inte men varken lusten att laga mat eller äta mat infinns inte i denna värmen. Kall mat känns iaf godast så idag testade jag en ny variant på krämig pastasallad, blev inspirerad av Birran, som gjort en likande variant av den jag bjuder på idag. Till pastasalladen blev det grillad kyckling och måste erkänna att idag var jag lite lat och körde färdig marinad, men det är ju gott det med. I vanliga fall älskar jag denna kycklingmarinad. En god sallad med fetaost och creme fraiche med sweet chili fanns också på tallriken. Och till efterrätt blev det den härliga och sommarfräscha citronsorben jag gjorde igår, tillsammans med jordgubbar och maränger.


4 pers

4 port kokt pasta
1 ½ dl gräddfil
1 ½ dl creme fraiche
1 påse sour creme and onion dip mix
½ ask cocktailtomater, halverade
½ röd lök, finhackad
några droppar vinäger
salt och peppar
gräslök, hackad
fetaost

Blanda gräddfilen, creme fraichen och dipmixen. Rör i pastan. Rör sedan ner tomater och rödlök. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar. Ställ kallt i kylen en stund innan servering.

Garnera med gräslöken och smulad fetaost.

fredag 26 juni 2009

Citronsorbet

Vem är inte sugen på något kallt och svalkande nu när värmen nu hittat hit. Det var jag iaf idag så det var bara att börja leta efter något som kunde passa och jag hittade denna ljuvliga citronsorbet som är Jamie Olivers. Mums säger jag bara och för att toppa det hela ytterligare serverades sorben med ett gäng jordgubbar.

6 port
200 gram socker
2 dl vatten
2 dl pressad citron
citronskal från 1 citron
1 msk mascarpone, rågad

Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen.

Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar. Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter.

Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen. Rör om tills det är helt blandat. Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen.

Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel. Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera. Den kan förvaras ett par dagar i frysen, övertäckt med plastfilm. Får den stå längre börjar det bildas iskristaller i den.

onsdag 24 juni 2009

Tonfiskbaguette

Jaha, då har denna dagen också gått och varmt som bara den. I morse for vi på Nossebro marknad och äntligen har jag fått köpt en gäng stora tyllar. Kvällen har gått åt till hundkursavslutning, inte skoj alls att kursen är slut för nu får vi vänta två månader på nästa kurs. Avslutningen var iaf toppen och det stod tävling på schemat. Utföra olika moment på snabbast tid. Pricken skötte sig exemplariskt och vi kammade hem första platsen vilket jag aldrig kunnat drömma om. Så kul, ni får en bild på hur vi laddade upp i eftermiddags inför kvällens bravader.


Till middagen var man ju inte precis sugen på varm mat, så det fick bli en saftig och god tonfiskbaguette.

1 baguette

1 portionsbaguette
philadelphia vitlök örter
1 liten burk tonfisk (ur Abba's 3-pack)
ca ½ dl creme fraiche
1-2 msk majonnäs
ca 3 msk röd lök, finhackad
dill, hackad
några droppar citronsaft
1 kokt ägg, hackat
salt och peppar
Garnering:
½ pkt knaperstekt bacon
sallad
tomat
gurka

Blanda tonfisken med creme fraiche och majonnäs, rör i röd lök, dill, citronsaft och ägg. Smaka av med salt och peppar.

Skär baguetten och smöra med philadelphia. Lägg sallad i båda ändarna. Klicka i röran. Lägg på baconet och garnera med tomat och gurka.




tisdag 23 juni 2009

Hallonpaj

Tänk nu är det inte länge kvar tills man kan äta årets hallon, men så länge får vi nöja oss med den frysta varianten. Jag äter gärna hallonpaj och då vill jag gärna ha den som smulpaj och allra helst med lite kolasmak. I min iver igår glömda jag att sockra hallonen så lite surt blev det men i vanliga fall blandar jag hallonen med någon msk socker.

ca 8 pers
hallon efter tycke (runt 400 g)
ev nån msk socker
150 g smör
4 msk socker
2 1/4 dl vetemjöl
2 1/4 dl havregryn
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad, hackad

Lägg smör, socker, mjöl, havregryn, sirap och vaniljsocker i en matberedare och kör snabbt ihop till en smulig massa, går givetvis lika bra i en bunke och knåda med händerna.

Blanda hallonen ev med sockret och lägg det i en pajform. Smula över degen.

Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått lagom färg. Lägg på den hackade chokladen direkt när den tagits ur ugnen.

Serveras ljummen eller kall med vaniljsås.


Wettex 60 år

För några dagar sedan damp det ner ett paket med Wettex dukar i brevlådan.

Dom har förnyat utseendet på disktrasorna eftersom dom firar 60 års jubilem i år. Själv köper jag ofta Wettex, men jag visste faktiskt inte att dom var helt nedbrytbara och ska hamna på komposten eller sorteras som wellpapp.

Här kommer lite förslag på vad mer man kan använda dom till (förslag från Wettex), några lite mer udda än andra i mina ögon =), jag kommer nog endast använda mina till just torkning även i fortsättningen.


Ta bort smink

Byt ut våtservetterna vid blöjbytet

Stoppa en bit i tån på pjäxan el vandringskängan för att suga upp fukt

Odla krasse på den

Klipp ut små blommar och pynta paket med

Tillverka glasunderlägg

Polera bilen

Torka av cykelsadeln efter en regning dag

Klipp i småbitar och använd som konfetti vid ett bröllop

Lägg den på komposten och se den försvinna på 6 veckor

måndag 22 juni 2009

Kålpudding med lite variation

I vanliga fall är jag inte så mycket för att ändra på klassiker som redan är supergoda, men idag gjorde jag ett litet undantag. I vanliga fall gör jag min kålpudding så här, men idag blev det endel tillägg och den den här varianten var faktiskt lika god.

4-5 pers

1/3 vitkålshuvud, hackad
1 gul lök, hackad
ca 5 champinjoner, skivade
½ tsk soja
2 msk ljus sirap
700 g blandfärs
2 ½ -3 dl vatten
2 msk Caramba grillolja
salt och peppar
kött och grillkrydda

Fräs försiktigt vitkål, lök och champinjoner i smör. När det börjat mjukna, häll på sojan och sirapen och krydda med salt och peppar och låt puttra några minuter.

Blanda färsen med vattnet, grilloljan och krydda med salt, peppar och grillkryddan. Lägg i en ugnsfast form med kålröran över.

Grädda mitt i ugnen i på 175 grader i ca 45 minuter.

Idag blev det stekt färskpotatis, brunsås och gele till.

söndag 21 juni 2009

Kall bearnaisesås

Hittade detta recept hos Kryddburken och blev nyfiken på att testa den, så det blev bla denna sås till det grillade på midsommaraftonskvällen. Riktigt god med en massa friska smaker. Linda hade i 1 msk majonnäs som jag hoppade över eftersom jag ville ha den äggfri och sedan använde vi helfet creme fraiche ist för lätt varianten.


2 dl creme fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 finhackad schalottenlök
1 dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
½ tsk senap
½ tsk brunt farinsocker
1 krm fint mortlade vitpepparkorn
½ tsk salt

Finhacka schalottenlöken riktigt fint. Blanda med creme fraiche och vinägern. Tillsätt resten av ingredienserna och låt stå i kylen några timmar före servering.

lördag 20 juni 2009

Kolasnittar

Hoppas alla haft en toppenmidsommar. Vi har haft det härligt med god mat och trevlig sällskap. Och faktiskt riktigt tur med vädret som valde att inte regna när det var dags att fara och dansa kring midsommarstången och det tacka vi för =). Med oss i fika korgen fick dessa kakor följa med.

Någon som kan motstå underbara sega kolakakor? Inte jag iaf. Detta recept som blir stora härliga kakor kommer från Leila's "A piece of cake". Jag har dock skippat ingefäran.

ca 20 st

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd sedan ner i smeten.

Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.

Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

torsdag 18 juni 2009

Chokladtryffelpaj med kaffe

Först vill jag börja med att önska er alla en riktigt trevlig midsommar med massa god mat och dryck och trevligt sällskap. Midsommar kommer att firas här hemma med vänner, barn, potatis, sill och jordgubbar och mycket mer. Dans runt midsommarstång kommer det också att bli och ett härligt grillbord på kvällen.

Hur ser eran midsommar ut?

Sedan vill jag också tacka för alla härliga kommentarer och mail jag får, är jätteglad att det är många som kikar in, det hade jag aldrig kunnat drömma om när jag började blogga.


Nu till chokladpajen som faktiskt inte är helt olik denna Chokladkrämspaj i smaken trots att ingredienserna faktiskt skiljer sig en hel del. Den fick iaf tummen upp på M's kalas. Det som dessutom är väldigt bra med den är att den är helt ägg- och nötfri om det är så att man ska bjuda någon med dessa allergier. Se bara till att då använda Fazer ögon choklad, som är den enda choklad som jag vet inte innehåller spår av nötter.

Baka gärna denna kaka dan innan eftersom den blir mycket godare när den stått ett dygn.


10 pers

12 digestivekex
75 g smör
Tryffel:
250 g mörk choklad
1 ½ msk snabbkaffepulver
1 msk vatten
2½ dl mellangrädde
2 msk honung
75 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa digestivekexen med smöret i en matberedare. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

Hacka chokladen. Lös upp kaffet i vattnet. Koka upp grädden. Ta av från plattan och lägg i chokladen under omrörning, tills chokladen har smält. Tillsätt kaffe och honung. Skär smöret i små bitar och rör ner det i chokladsmeten och rör tills smöret smält. Häll smeten i pajskalet och ställ in i kylen för att stelna minst 5 timmar, gärna 1 dygn.

Severa gärna med vispad grädde och färska jordgubbar.

onsdag 17 juni 2009

Pesto Chicken Wrap

Att man kunde ha cous cous i wraps var för mig en nyhet när jag hittade ett liknande recept som detta jag lägger in här. Givetvis var jag ju tvungen att testa och faktiskt så var detta riktigt gott och mättande och även barnen som jag trodde skulle vara lite skeptiska till detta åt med god aptit.

Detta recpetet blir 4 st wraps och det beror ju helt på hur hungrig man är om man vill ha en eller två var, men jag åt en och blev lagom mätt.

2-3 port couscous
1 msk olja
½ hönsbuljongtärning
1 msk smör
4 st tortillabröd
1-2 kycklingfiléer, strimlad
smör att steka i
½ påse tacokrydda
½ dl vatten
1 gul paprika, tärnad
1 gul lök, hackad
½ aks cocktailtomater
ruccolasallad
Pestosås:
1 dl creme fraiche
1-2 msk tomatpesto
1 msk chilisås
1 knivsudd sambal oelek
salt och peppar

Koka couscousen enligt förpackning, men ha i buljong och olja. När couscousen svällt, rör då i smöret.

Fräs kyckling, paprika och lök i smöret. Häll över tacokryddan och vattnet och låt puttra ca 4 minuter. Lägg i cocktailtomaterna i slutet av tillagningen.

Blanda ingredienserna till pestosåsen.

Värm tortillorna i micron. Fördela cous cous, kyckling, ruccola och pestodressing på tortillan. Vik ihop.


Sedan vill jag tacka Moster Bakar för den fina boken jag vann, den kom med posten idag och måste säga att jag är grymt sugen på att baka efter att ha sett alla goda muffinsar.

tisdag 16 juni 2009

Tex Mex gratäng och turdag

Funderade på om jag skulle bjuda er på ytterligare kakrecept som serverades på gårdagens
kalas men jag håller lite på det =), för den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, eller!?! För att läska er lite kan jag nämna chokladtryffel och digistivbotten.

Sedan måste jag ju berätta om gårdagens turdag. Till att börja med fyllde ju M 30 år uppvaktades med frukost på sängen och senare på kvällen hade vi kalas.

Sedan kom det ett avi på posten från Lantmännen Unibake och givetvis trodde jag att det måste ju vara något varuprov. Nyfiken som jag är gav vi oss iväg för att hämta ut paketet. Konstigt nog var det ett vadderat stort kuvert, skumt tyckte vi och undrade vad det kunde vara. Öppnade och fick upp en campingkatalog, ännu mera skumt, tittade vidare i kuvertet och fick upp ett presentkort som öppnades och där tappade jag hakan när jag såg summan på 2500 kr, kikade vidare i kuvertet fick upp ett presentkort till på ytterligare 2500 kr. Vid det här laget fattade jag inget. Sedan fick jag upp en lapp som förklarade allt. Var ju med i korvbrödsbagarns tävling för ett tag sen om chanse+ att vinna en stugsemester för 5000 kr och jag hade faktiskt vunnit. Helt otroligt och dessutom på M's födelsedag.

Någon som vet någon toppencamping med stugor, vill gärna ha förslag?

Men det var inte riktigt slut där för när jag gick in hos Moster bakar , visar det sig att jag har vunnit en jättefin Cupcakesbok som hon lottat ut.

Borde nog köpt mig ett helt gäng med trisslotter också, vem vet var det hade slutat!



Nu till maten. Detta är en lite annorlunda variant på tex mex gratäng där jag använt mig av Tex Mex flakes, dessa hittade jag i frysdisken i min Coop butik. Flaksen kan bytas ut mot kebab om man hellre vill ha det.

5-6 pers


ris för 4 personer
1 påse tex mex flakes
1 gul lök, hackad
smör till formen
grillkrydda
1 burk krossad tomat
1 burk majskorn
1-2 msk kycklingfond
1 tomat, hackad
2 dl matgrädde
1-2 dl riven ost
salt och svartpeppar

Koka riset enligt beskrivningen på förpackning.

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsform. Lägg i flaksen och löken i formen. Låt steka i ugnen i 10-15 min, rör om en gång under tiden. Blanda i det kokta riset, tomaterna, majsen, köttbuljongen och grädden, rör om. Krydda med grillkryddan, saltet och pepparn och rör om ordentligt. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen 10 - 15 min.
Servera med en god sallad och tacosås.

söndag 14 juni 2009

Daimbiskvier

Mmmm, säger jag bara, detta är nog bland dom godaste biskvierna jag ätit. Tyckte nog att det var lite snålt med daimkrämen, gillar och tycker det är fint när dom är lite mer toppiga, så nästa gång får det bli att göra dubbelsats med krämen.

ca 25 st

200 g sötmandel
3 dl florsocker
2 äggvitor
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 tsk kakao
1 påse daimkulor
Garnering:
200 g choklad
1 tsk matolja

Sätt ugnen på 200º.
Mixa eller mal mandeln. Blanda mandeln med florsockret. Vispa precis bara sönder äggvitorna i en annan bunke, med en handvisp. Rör ner äggvitan i mandelblandningen. Rör ihop väl.

Klicka ut ca 25 kakor på ett bakplåtspapper. Om man vill ha dom jämna och runda blöter du ett finger i vatten och jämnar till kakorna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter. Låt kakorna kallna ordentligt.

Gör under tiden smörkrämen. Rör ihop smöret med florsocker och kakao. Rör sedan ner äggulorna, blanda väl. Krossa daimen, rör ner daimkrosset i smörkrämen. Fördela smörkrämen över kakorna, gärna så dom blir lite toppiga. Ställ i frysen ett tag.

Smält chokladen. Rör i oljan. Doppa kakorna i chokladen. Låt chokladen stelna. Kakorna går bra att frysa.

lördag 13 juni 2009

Noblessekakor

Detta recept är ett recept som legat i prova högen ett tag. Sparade receptet när Frida bakat dessa kakor. Eftersom det är väldigt mycket smör i valde jag att lägga till 2 dl vetemjöl i smeten, vilket funkade utmärkt och kakorna blev riktigt goda. Sedan håller jag även på med Daimbiskvier, där bottnarna just nu ligger på avsvalning. Massa mums!


32 st

1 ask Noblesse, är exakt 32 st i en ask
4 dl smält smör
200 g kokos
5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, kokos och havregryn. Låt det stå och svälla i 15 minuter. Lägg därefter i ägg, socker, vetemjöl och vaniljsocker. Blanda ordentligt till en slät smet.

Lägg i formar (tänk på att inte fylle ändå upp, de blir större i ugnen plus att de blir väldigt mäktiga) och grädda i 12 minuter.

Lägg en Noblesse på varje kaka när den är varm. Ställ sedan kallt. Kan förvaras i frysen.

fredag 12 juni 2009

Falukorvsgryta med sting

Kylskåpsrensning stod på menyn idag. Känns som det varit tomt i kylen i flera dar och någon veckomatsedel har inte heller blivit gjord, så det fick bli falukorv med grönsakerna som fanns att tillgå. Det blev iaf en god gryta med lagom styrka och även barnen gillade det och skrapade tallrikarna och dessutom riktigt snabblagat, kan det bli bättre!?!

3-4 pers

300 g falukorv, strimlad
1 morot, riven
1 liten burk skivade champinjoner
10 cm purjolök, strimlad
½ påse tacokrydda
ca 1 dl vatten
1 liten burk tacosås, medium
1 burk creme fraiche
½ liten burk majs
peppar

Fräs korven, champinjoner, morot och purjolök i en stekpanna i lite smör. Häll på tacokryddan, vattnet, tacosåsen och creme fraichen. Låt småputtra några minuter. Häll i majsen strax innan maten är klar. Smaka av med peppar.
Servera med pasta.

torsdag 11 juni 2009

American Cockies

Så var det dags för kalas igen då, denna gång är det M som fyller 30 år. Så det är bara att sätta igång med kakbaket.

Dessa ljuvliga cockies är en återkommande favorit här hemma. Spröda men ändå lite sega i mitten med härliga chokladbitar i. Och bli nu inte förskräckta över antalet, jag lovar dom kommer inte blir glömda i frysen eller så halverar ni receptet.

ca 70 st

200 g rumsvarmt smör
4 ½ dl farinsocker
3 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 ½ dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
250 g mörk choklad, hackad

Rör samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en "krämig smet".

Rör i äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje.

Blanda havregryn, mjöl, salt, bikarbonat och den hackade chokladen. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten och blanda allt ordentligt.

Rulla bollar, typ chokladbollsstorlek och lägg på bakpappersklädd plåt och platta till bollarna lite.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter.

onsdag 10 juni 2009

Sommarpasta med kyckling

Just nu kan man ju verkligen fundera över vart sommaren tog vägen och bara hoppas att den hittar tillbaka. Hoppas bara att regnandet slutar snart för här ska faras iväg på hundkurs ikväll och 2 timmar utomhus i regn med halvdana regnkläder låter inte alltför lockande.

Pastan vi åt till middag idag var en riktig höjdare, snabbt och lättagat. Det hade nog varit ännu godare om det funnits lite sallad hemma, men det var tyvärr tomt i dom låderna. Receptet kommer från Året Runt, men med vissa småändringar.

4 pers

3 kycklingfiléer, skuren i bitar
2 msk soya
2 msk sweet chili
½ purjolök, strimlad
2 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost
1 kycklingbuljongtärning
salt och peppar
1 pkt bacon
pasta till 4 pers

Lägg kycklingbitarna i en plastpåse. Häll i soyan och sweet chilin i påsen och blanda allt ordentligt. Lägg in i kylen en liten stund.

Blanda creme fraiche, philadelphia i en kastrull, lägg i purjolök och buljong och låt småputtra några minuter. Smaka av med peppar.

Skär baconet och knaperstek det. Lägg på en tallrik med hushållspapper så fettet rinner av.

Häll kycklingen med (soya/chilin) i stekpannan och låt steka tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra.

Servera med pastan, purjosåsen, kycklingen och baconet och gärna lite sallad.

tisdag 9 juni 2009

Småfranska

Visst är det härligt så här års, när man kan plocka med sig frukosten ut och sitta på en filt i gröngräset, smakupplevelsen blir ju något helt annat. För att toppa upplevelsen ytterligare så smakar det ju ljuvligt med hembakade småfranska.

ca 16 st

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1 ½ tsk salt
½ dl olja
13-14 dl vetemjöl, jag använde 6 dl vanligt vetemjöl och resten vetemjöl special
vallmofrö

Smula jästen i en bunke (gärna till en matberedare). Häll i det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, olja och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 40-50 minuter.

Arbeta upp degen på bakbordet, rulla ut till en längd och dela den i ca 16 bitar. Rulla dom till släta och sprickfria bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs 30-40 minuter under bakduk.

Pensla eller spaya dom med vatten och strö på vallmofröna. Grädda i mitten av ugnen på 225-250 gradr i 10-12 minuter.

måndag 8 juni 2009

Peach Melba Smoothie

Igår kväll kom vi hem efter våran lilla tripp till Vimmerby under helgen. Vi har haft en härlig helg med besök på Astrid Lindgrens värld lördag och söndag. Vädret var på vår sida, alltså inget regn dock ingen vidare värme. Barnen har haft superkul även om E var bra sliten och förmodligen väldigt trött i benen på söndagen efter heldagen med bus på lördagen. Ätit har vi ju givetvis gjort med, det godaste jag åt i helgen var en planka med fläskfilé på en restaurang inne i Vimmerby som jag inte kommer ihåg namnet på.

Idag har jag äntligen tagit mig i kragen och bakat frallor, det var verkligen inte igår jag bakade bröd och det känns skönt att förhoppningvis ha kommit ur brödsvackan. Jag menar inget går ju upp emot hembakat. Receptet kommer i morgon.

Till mellanmål idag har jag och barnen druckit våran favoritsmoothie som är så superläskande och god. Prova, jag tror inte ni ångrar er.

2 pers

3 konserverade persikohalvor
2 dl frysta hallon
2 dl Mild yoghurt med vaniljsmak
½-1 dl sockerlag ifrån persikorna

Kör persikohalvor, hallon och yoghurt i en mixer. Späd med sockerlagen till lagom konsistens. Häll upp i 2 stora glas och garnera med några hallon och lite persika skuren i bitar.

torsdag 4 juni 2009

Dammsugare

Inte kan vi ju inte nöja oss med en sorts kaka när vi ska fika i helgen, så idag slängde jag och M ihop några dammsugare. M stod för kladdandet med marsipanen och jag för smeten. Riktigt mumsiga blev dom. Jag gissar att receptet är Leila's och att det kommer från Recept.nu.

Till kaksmulor använde jag cockies vilket funkade alldeles perfekt och dom blev riktigt goda.

ca 16 st

50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao
arrakessens eller punsch efter smak, själv använde jag ungefär 1 msk
300 g marsipan
grön karamellfärg
florsocker till utkavling
100 g mörk choklad

Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao. Tillsätt arrak efter smak.

Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen. Att lägga dom i frysen hann vi inte md men det funkade bra ändå.

Blanda marsipanen och några droppar karamellfärg ordentligt. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.

Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i micron. Låt svalna något.

Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad

onsdag 3 juni 2009

Chokladsockerkaka

På fredag bär det av till Vimmerby för att sedan besöka Astrid Lindgrens värld på lördag och söndag och då måste man ju givetvis ha med sig fika. Så idag har jag bakat en saftig och god chokladsockerkaka med en liten smak kaffe, riktigt gott. Så nu när fikat är kirrat får vi hoppas att vädret blir bra.

100 g smör
1 ½ dl vatten
2 tsk frystorkat kaffepulver tex nescafé
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formen

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter. Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och häll i vattnet och kaffepulvret och koka upp. Ställ kastrullen åt sidan att svalna något.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke. Vänd försiktigt ner dom torra ingredienserna och smörblandningen i äggsmeten. Rör försiktigt tills den blivit klumpfri. Häll den direkt i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.

Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.

tisdag 2 juni 2009

Kall fetaostsås

Denna goda sås hade vi till den grillade fläskfilén och potatischeesecaken på Mors dag. M diggade såsen skarpt och jag tror nog han åt sås för tre pers =)

4 pers

200 g fetaost
½ rödlök, finhackad
½ dl hackad gräslök
2 dl crème fraiche
1 tsk kycklingfond
pepparkrydda eller grovmalen svartpeppar

Mosa fetaosten i en skål. Blanda i rödlök, gräslök, creme fraiche och kycklingfond. Blanda runt så allt blandats ordentligt och smaka av med pepparn. Låt stå i kylen nån timme innan servering.

måndag 1 juni 2009

Potatischeesecake

Igår grillade vi hos mina föräldrar. Nu har ju grillsäsongen varit igång ett tag och då är det ju lätt man ibland tröttnat lite på det gamla vanliga tillbehören, så igår testade jag att göra en potatischeesecake och den blev riktigt god, och hade all äggstanning stannat i formen under transporten ist att endel skulle ut i mitt passagerarsäte hade den nog blivit ännu godare och krämigare. Till den grillades det fläskfilé och som sås blev det en fetaostsås. Sedan blev det ju tårta med eftersom det var Mors dag, både en prinsesstårta och en annan kaka med mandelmassabotten och med chokladtryffel över, ljuvligt. Den ska jag nog pressa min mamma på receptet.

ca 6 pers

7 hg kokt potatis
200 g philadelphiaost
2-3 dl creme fraiche
4 ägg
1-2 dl riven ost
1 knippa hackad gräslök
salt och pepparkrydda

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Ställ formen på en ugnsfolie och vik upp kanterna så inte fyllningen rinner ur.
Skiva den kokta potatisen. Rör ihop philadelphiaosten, creme fraichen, äggen och den rivna osten. Varva potatis, gräslök och oströra. Salta och peppra mellan varven. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 40-50 min. Låt svalna något.