torsdag 31 oktober 2013

Godaste chokladtårtan ever



 
Ojojoj, säger jag bara. Gissar att det inte bara är jag som älskar chokladtårta och jag kan lova att gillar ni en härligt saftig, mäktig och alldeles chokladig tårta kommer nog detta bli en favorit. Glöm torra tråkiga chokladbottnar för dessa är bara så saftiga.


12 bitar

2 ägg
2 ½ dl kaffe
2 ½ gräddfil
1 1/4 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g socker
75 g kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g philadelphiaost




3 dl vispgrädde
1 b (284 g) hallon och granatäpplemarmelad
120 g socker
1 tsk vaniljsocker
Ganache:
100 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 msk smör
Garnering:
strössel

Sätt ugnen på 175°.

Smöra två springformar som är 24 cm i Ø. Klipp ut två rundlar och lägg dem i botten på formarna.

Blanda samman ägg, kaffe, gräddfil och matolja i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg hastighet någon minut.  Blanda under tiden de torra ingredienserna och tillsätt det till vätskorna. Kör smeten på medelhastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i formarna, skaka formarna försiktigt så smeten fördelas jämt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Bottnarna ska se kladdiga ut, men provstickan ska vara torr. Låt bottnarna svalna

Montering: Låt gärna bottnarna ligga i frysen 30 minuter innan montering.
Vispa philadelphiaost, grädde, socker och vaniljsocker  i maskin till en fluffig fast kräm. Tillsätt marmeladen och vispa tills allt blandats jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av krämen, lägg på nästa botten och bred på resterande kräm ovanpå och runt om. Ställ i frysen ytterligare en stund och gör ganaschen under tiden.
Smält chokladen över vattenbad och rör i grädden lite i taget. Vispa med smöret. Ta av och låt svalna något innan den läggs på tårtan. Strö över lite strössel.

Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas.